A honlap fejlesztés alatt áll!

Oshukai Hungary

Magyarországi Oshukai Okinawa Kobudo Klubok honlapja

Kobudózni szeretnék

Kobudo Története

Okinawai fegyveres harcművészet.

A kobudo ősi, régi harcművészetet jelent. Az elnevezés az 1600-as évekre nyúlik vissza. A japán megszállás idején Okinawán betiltották a fegyvereket, így a megtámadott lakosok -főleg földművesek, halászok- azzal védték az életüket, ami a kezük ügyébe került. Mivel fegyvereket nem viselhettek, nem tarthattak, ezért a használati eszközöket (botok, kapa, csákja, villa, sarló, zabla, hám, kötél stb.) kezdtek fegyverként használni… A fegveres, és szabadkezes gyakorlások, edzések főleg éjszaka, rejtetten zajlottak. az eszközök harci technikái apáról fiúra szálltak.

A harcművészet történészei nem találtak arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy a jelenlegi kobudo fegyverek ténylegesen Okinawán alakultak át fegyverekké. Valószínűbbnek tartják, hogy ezek a fegyverek, ill. használati módjuk Mandzsúriából -a mai Kína területéről- kerültek Okiawa-ra, ahol a harcművészettel is foglalkozó családok, emberek azokat könnyen el tudták rejteni, ill. használati eszköznek tudták álcázni. Mivel a gyakorlások elszigetelten, titokban történtek, a fegyverek használata lassan átalakult, eltűntek a felesleges mozdulatok, céltudatos, gyors , és erős technikák alakultak ki. Az egyes családok egy-két fegyver specialistáivá váltak.

Az egyik ilyen harcművészettel is foglalkozó régi család a Matayoshi család volt. A 19. század végén Matayoshi Shinko elhatározta, hogy összegyűjti az Okinawán fellelhető fegyverek használatának megmaradt emlékeit. Több mestertől tanult, ellátogatott Mandzsúriába, Japánba, mindenhol a fegyveres harcművészetet keresve, hogy a az okinawai Kobudo hiányzó láncszemeit pótolni tudja.

A két világháború rendkívül sok áldozatot követelt Okinawán. Itt zajlott a II. Világháború legnagyobb csendesóceániai partraszállási hadművelete. Az okinawai polgári lakosság több mint egyharmada (140 ezer ember plusz a kényszersorozott 40 ezer okinawai katonák több mint fele) pusztult el a tecu no bófú (acélvihar) néven hírhedté vált hadműveletben. A híres harcművészek kevesebb mint fele élte túl a második világháborút. A harcművészek halálával sok ritka harcművészeti technika is feledésbe merült. Nagy szerencse, hogy Matayoshi Shinko Mester túlélte a pusztítást, és fia Matayoshi Shinpou apja halála után is tovább gyakorolta és továbbadta az összegyűjtött Eredeti Okinawa Kobudo művészetét.

Technikák-Gyakorlatok

Okinawa Kobudo nem csak egy önnálló harcművészet, hanem egy rendszert is kínál a fegyverek kezelésének elsajátításához.

Fő fegyverek: Bô (hosszú bot), Sai (Háromágú fém villa), Tunkuwa (vagy Tonfa), Nunchaku , Jo (rövid bot), Sansetsukon (Háromágú nuntsaku), a Nunti (csákja), a Kama (sarló), az Eku (evező), a Timbe (pajzs) és a Seiryuto (machete), a Kue (írtó kapa) ), a Suruchin (hosszú kötél mindkét végén súllyal) stb. A lista nem teljes.

A különféle fegyverekkel való ismerkedés sorrendjét a fegyver veszélyessége, kezelésének nehézsége határozza meg.

A Kobudo és a Karate két különálló harcművészet, a Karate gyakorlása nem elengedhatetlen, de nagy előnyt jelent a Kobudó elsajátításában. Az állások, a gyakorlatok, a kifejezések, a rangok az övek színei nagyon hasonlóak, néhol megegyeznek. A cél, és a szellemiség azonos.

Ahogy CHINEN mester mosolyogva mondja:

“A fegyveres edzésének hozzáadása a Karate-hoz olyan, mint a gyermeknek a kézzel evés, majd az evőeszköz használatának tanulása “

Okinawa Kobudo-ra jellemző edzéstechnikák:

Hojoundô

Egyszerű alap technikák (támadások, védések és kombinációk), amelyeket mozgás közben hajtunk végre. Ezek a gyakorlatok a karate KIHON gyakorlatoknak felelnek meg, azzal a különbséggel, hogy nem fordulunk meg a sor végén, hanem a gyakorlatokat hátrafelé haladva ismétljük. Ez főként a hosszú fegyverekkel való gyakorlás esetén fontos - így el lehet kerülni a véletlen ütközéseket, baleseteket. A hojoundó tehát az alaptehnikák ismétlését jelenti. A Kobudo technikák elsajátításának legfontosabb eleme. Segítségével megismerhetjük a fegyver jellemző működését, begyakorolhatjuk a használatát. A Hojoundo-k az egyes iskolákban eltérőek lehetnek, általában a stílusvezető Mester állítja össze őket. Az Oshukai Okinawa kobudo-ban nem minden fegyvernek van hivatalosan rögzített hojoundo-ja. A rögzített HOJOUNDO-kat KATA-ként kezeljük, a gyakotlatok sorrendje kötött (ez a könnyabb csoportos gyakorlást teszi lehetővé).

KUMI~ Bo/Sai/Tunkuwa . . .

Az alaptechnikák páros gyakorlása. Hasonlít a karate Sambon kumite gyakorlatára, csak itt nem három, hanem két támadás szerepel. Jellemzően - de nem feltétlenül - azonos fegyverrel, az alap támadó, védő technikák partnerrel való gyakorlása. Célja az alaptechnikák tökélesítése, a mozgás sebességének, erejének fejlesztés a fegyver refleksz szerű használatának kialakítása. Természetesen nem minden fegyver esetében van Kumi~ gyakorlat, hiszen a páros gyakorlat miatt a sérülés elkerülése érdekében csak jól kontrolálható fegyvereket lehet használni (ha a partner elrontja a védekezést, késik vele, pontatlanul végzi el, akkor sem szabad megsérülnie). Így ilyen jellegű gyakorlatot Nuntsaku, Sansetsukon, Surichin stb. fegyverekkel nem, ill. csak mester szinten végzünk (ezeket nem lehet megállítani vészhelyzetben az utolsó pillanatban).

KATA

Az alaptechnikák sorozatából álló formagyakorlatok lehetővé teszik az összes technika gyakorlását. Egyes fegyvereknél -főleg mester szinten- csak KATA gyakorlatot tanulunk (Ilyen estben a hojoundo gyakorlása, összeállítása a tanulóra van bízva). Az Oshukai Okinawa Kobudo KATÁi a az idő múlásával nem változtak, azokat a Mesterek megpróbálták eredti “ősi” formájukban megőrizni. Gyakorlásuk folyamán az eredeti mozgásanyag és szellemiség megőrzésére kell törekednünk. Léteznek gyakorló KATAK, amik nem ősi eredetetűek, hanem az iskola vezető Mestere állít össze (az ilyen KATAk általában a KIHON kiegészítő névvel vannak ellátva pl. BO KIHON Ichi), így azok a különböző iskolák között eltérőek lehetnek.

KATA KUMIWAZA

Egy applikáció a Kata bemutatására, amelyet két partnerrel hajtunk végre. Ebben a gyakorlatban a kata egyáltalán nem módosul. Bár a gyakorlatot partnerekkel hajtjuk végre a támadások, védések ugyanazt a területet célozzák, a mozgások, állások nagyrészt (csak a sérülések elkerülése érdekében változhatnak) változatlanok. Ez a gyakorlat segíti a Kata egyes elemeinek megértését, a támadások, védések időzítésének elsajátítását. A gyakorlat nem csak a KATA végrehajtóját fejleszti, hanem a két “támadó” -tól is nagy kontrencáiót igényel, hiszen nekik az eredeti KATA mozgásanyagát kell lekövetniük támadásokkal, védésekkel, maximálisan figyelve a KATÁzó mozgásást.

KATA OYO

Szabadon összeállított (saját) KATA. Az eredeti KATA céljait (gyakorlandó technikáit) megtartva saját formagyakorlatot állítunk össze, annak érdekében, hogy a számunkra fontos -gyakorlandó technikákat- gyakorolhassuk. Fontos, hogy a Kata hiteles legyen, (lehessen rá hiteles kumiwaza-t összeállítani). Megváltozathatjuk a Kata tengelyét, irányát, Bemutatáskor az ismétlődő oldalakat -ha az szimmetrikus - nem kell ismételni.

KATA HIJAIDI

A kata végrehajtása fordított, tükrözött módon történik. Ez a gyakorlat lehetővé teszi az egyes technikák másik oldalra való gyakorlását, valamint a Kata mozgásanyagának jobb megjegyzését is segíti. Javítja a koncentrációt.

KATA BUNKAI

A KATA-ban szereplő szekvenciák, technikák kimelése a KATA-ból és életszerű harcszerű bemutatása. Célja a KATA mozdulatainak életszerű alkalmazásának gyakorlása. Az egyes technikákat külön gyakorolva mutatjuk be. Bemutatókon általában hárman mutatják be, egy ember a KATA-t mutatja, és megáll a jellemző résznél, míg a másik két ember bemutatja az adott technika harc-szerű alkalmazását általában jobb és bal oldalról egyaránt. Bár sok esetben létezik hivatalos bunkai az adott KATA-hoz, a bunkai általában nem kötött, lehet rajta egyénenként, helyzettől függően változtatni. Mivel a gyakorlatot szimmetrikusan mutatják be, a két gyakorló ugyan olyan fegyvert használ.

BUNKAI OYO

Ugyan az az elve mint a KATA BUNKAI -nak, azaz a KATA jellemző mozdulatait emeli ki, de egy folyamatos “élő” küzdelmet mutat be, a technikák egymással összekötve, folyamatosan követik egymást. Megengedett más technikák alkalmazása, a technikák átértelmezése, stb. Fontos azonban, hogy a küzdelemben a KATA fő jellemző elemei, tecnhnikái felismerhetőek legyenek. A BUNKAI OYO esetében a bemutató alkalmával csak az egyik fél mutatja be a BUKAI OYO-t a másik fél csak asszisztál (támad és védekezik), ezért a támadó fegyver eltér(het) a KATA-ban használt fegyvertől. A BUNKAI OYO mindig egyéni fejlesztés eredménye.

Hivatalos Katáink

Okinawa Kobudo Katák

FegyverHojoundoKumi~Gyakorló KATAEredeti (Mester) KATA
BoHojoundo Ichi
Hojoundo Ni
Hojoundo San
Kumi Bo Ichi
Kumi Bo Ni
Kumi Bo San
Bo kihon Ichi
Bo kihon Ni
Shushi No Kon
Choun No Kon
Sakugawa No Kon
Chikin Bo (Tsuken No Kon)
Shishi No Kon
SaiHojoundo Ichi
Hojoundo Ni
Hojoundo San
Sai Kihon Ichi
Sai Kihon Ni
Matayoshi No Sai Dai Ichi
Matayoshi No Sai Dai Ni
Chimbaru No Sai
TunkuwaHojoundo (Ichi)Tunkuwa Kihon (Ichi)Tunkuwa Kihon Ichi
NuntsakuHojoundo Ichi
Hojoundo Ni
Matayosi No Nuntsaku Dai Ichi
Matayoshi No Nuntsaku Dai Ni
JoJo Jutsu
SansetsukonHojoundo (Ichi)Kumi Sansetsukon (Ichi)Hakuho
Nunti
Manji Sai
Nunti Kata
KamaHojoundo (Ichi)Kama Nuti
Himotsuki Kama
EkuChikin Hakachu No Ekudi
Timbe
Seiryuto
Hojoundo (Ichi)Timbe No Kata
KueKue Nuti
SuruchinSuruchin No Kata

Az Okiawa Kobudoban több Mester Kata is létezik, A felsorolt KATÁk azok, amelyekkel az Oshukai Okinawa Kobudo hivatalosan foglalkozik, tanít, ill. az adott szinten a kobodokának ismernie, gyakorolnia kell.

Övvizsga rendszerünk

A vizsgáztató eltérhet a vizsgaprogramtól, kérheti korábbi vizsgaprogramban szereplő gyakorlat újra bemutatását. Az övvizsga alatt külön pontozzák az állásokat, a tehcnikák pontosságát, sebességet, Kime-t. Az övvizsgára bocsátás alapfeltételei:

 • vizsgázásra alkalmas állapot ( a fegyverek a saját és gyakorló partnerre is veszélyesek)
  • Alkohol és drogmentes
  • Nem beteg
  • stb.
 • sérülés mentes szabályos fegyverek
 • rendezett szerveti/egyesületi tagsági díj
 • kitöltött, fényképpel ellátot Kobudo Pass
 • a meghatározott -gyakorlással eltöltött- kivárási idő megléte
 • szabályos ruházat
  • fehér nadrág
  • fekete gi
  • övfokozatnak megfelelő öv
  • felvarrt embléma
 • edző által aláírt vizsgajelentkezési lap
 • a meghatározott vizsga díj megfizetése

Színesöves (kyu) vizsgaprogram:

Öv színFokozatFeltételBoSaiTunkuwaNuntsaku
Fehér6. KyuÁllások
lépések
köszönés
eszköz tartása
Sárga5. Kyumin. 3 hónap gyakorlásBo Hojoundo Ichi
Bo Kihon Ichi
Kumi Bo Ichi
vagy
Bo Kihon Ichi Kata Kumiwaza
Narancs4. KyuMin. 3 hónap gyakorlás
az 5. Kyu-tól
Bo Hojoundo Ni
Bo Kihon Ni
Kumi Bo Ni
vagy
Bo Kihon Ni Kata Kumiwaza
Sai Hojoundo Ichi
Zöld3. KyuMin. 6 hónap gyakorlás
a 4. Kyu-tól
Bo Hojoundo SanSai Hojoundo Ni
Sai Kihon Ichi
Tunkuwa Hojoundo Ichi
Kék2. KyuMin. 6 hónap gyakorlás
az 3. Kyu-tól
Kumi Bo SanSai Kihon Ichi BunkaiTunkuwa Kihon IchiNuntsaku Hojoundo Ichi
Barna1. KyuMin. 6 hónap gyakorlás
az 2. Kyu-tól
Shushi No KonMatayoshi No Sai Dai NiTunkuwa Kihon Ichi Kata KumiwazaNuntsaku Hojoundo Ni

Feketeöves (Dan) vizsgaprogram:

A vizsgára bocsátás feltételei megegyeznek a kyu fokozat vizsga feltételeivel, extra feltételként jelenik meg, hogy Sensei Kenyu Chinen vagy Sensei Nathalie Luce mester által vezetett lagalább 2 szemináriumon részt kell venni, az előző 1 évben.

fokozatcímkivárási időkor (betöltött)GyakorlatokDiploma ára
1. DanYu Shikaku1 évmin. 16 év

Bo

Choun No Kon
Shushi No Kon Kata Kumiwaza

Sai

Sai Kihon Ichi Kata Kumiwaza

Tunkuwa

Matayoshi No Tunkuwa Dai Ichi

Nuntsaku

Matayoshi No Nuntsaku Dai Ichi
35 €
2. DanSho Shikaku3 évmin. 20 év

Bo

Skugawa No Kon
Choun No Kon Kata Kumiweaza

Sai

Sai Hojoundo San
Matayoshi No Sai Dai Ni

Nuntasku

Matayoshi No Nuntsaku Dai Ni
45 €
3. DanJun Shihan3 évmin. 23 év

Bo

Chikin Bo (Tsuken No Kon)
Sakugawa No Kon Kata Kumiwaza

Tunkuwa

Matayoshi No Tunkuwa Dai Ni

Sansetsukon

Sansetsukon Hojoundo Ichi

Jo

Jo Jutsu

Kata Oyo

Sai
vagy
Tunkuwa
vagy
Nuntsaku
60€
4. DanShihan4 évMin.27 év

Bo

Shishi No KonChikin Bo Kata Kumiwaza

Sansetsukon

Hakuho Kata

Kama

Kama Hojoundo Ichi

Nunti Bo

Nunti kata

Kata Oyo

Jo
vagy
Sansetsukon
80 €
5. DanJun Renshi5 évMin. 32 év

Bo

Shishi No Kon Kata Kumiwaza

Sai

Chimbaru No Sai

Eku

Chikin Hakachu No Ekudi

Kama

Kama Nuti

Timbei-Seiryuto

Timbei Hojoundo Ichi

Kata Oyo

Jo
vagy
Eku
vagy
Nunti
100 €
6. DanRenshi6 évMin. 38 év

Kue

Kue Nuti

Timbei - Seiryuto

Timbei No Kata

Suruchin

Suruchin No Kata

Kata Oyo

Kue
vagy
Timbei
vagy
Kama

Tokui Kata

Tetszőleges, szabadon választott kata
120 €
7. DanJun Kioshi7 évMin 45 év

Kama (élvédő nélkül)

Himotsuki Kama

Tetso

Tetso kata

Tekko

Tekko Kata

Tokui Kata

2 Tetszőleges, szabadon választott Kata
150 €
8. DanKioshi8 évmin 53 év

Tokui Kata

Egy tetszőleges, szabadon választott Kata

Beszámoló a Kobudoról

Története
a fegyveres harcművészet filozófiája
Személyes élmények, tapasztalatok
30-60 perc.
180 €
9. DanJun Hanshi9 évmin 62 évNincs információNincs információ
10. DanHanshi10 évmin. 72 évNincs információNincs információ

Klubjaink

Magyarországon (egyelőre) a következő városokban elérhető az Oshukai Okinawa kobudo:

Szeretettel várunk mindegyik klubunkban, nem csak Kobudozni!

Látogass el az Oshukai Hungary hivatalos facebook oldalára is!

A honlap fejlesztés alatt áll!