A honlap fejlesztés alatt áll!

Oshukai Hungary

Magyarországi Oshukai Okinawa Kobudo Klubok honlapja

Kobudózni szeretnék

Matayoshi Shinko (1888-1947)

Matayoshi Shinko 1888-ban, Okinawán Naha városában született, egy tehetős üzletember harmadik fiaként. A Matayoshi család sok-sok genrációra visszavezethető ősei között mindig felfedezhető volt harcművészeti kapcsolat. Egyik őse a stratégiai harcművészeti oktatóként szolgált a Ryukyu királyi bíróságnál (karhatalomnál). Bár a családi hagyomány szerint a mindhárom fiú gyakorolta fegyveres harcművészeteket, csak Ő mutatott különleges érdeklődést a fegyverek iránt.

Tizenéves korától híres mesterektől tanulta a kobudo művészetét:

Agena Shokuho - Bo,Eku,Kama,Sai

Irei -Tunkuwa, Nuntsaku

1910-ben elhagyta Okinawa-t, Japánba, majd Délkínába utazott. Itt kinai orvoslást, akupunktúrát is tanult és különböző fegyveres technikákat is tanulmányozott. Útja során megismerkedett a lovasíjjászattal, a shuriken dobás valamint a pányva vetés művészetével is.

Kingai mestertől a Timbei, Suruuchin, Nunti kezelését sajátította el.

1915-ben A Csásszári Harcművészeti Emlék Fesztiválon, Tokióban a Meiji szentélyben Tunkuwa és Kama bemutatót tartott. Itt mutatta be Funakoshi Gichin Sensei (a Shotokan alapítója) a Karatét. Ettől kezdve Matayoshi Shinko-t “Kama nu ti Mateshi” Sarlókezű Matayoshi -ként emlegették.

1921-ben Megszületett fia Matayoshi Shinpou. Ezévben Hirohito herceg okinawa-i látogatásán nagysikerű kobudo bemutatót tartott. Ekkor tartott bemutatót Miyagi Sensei (Gojoryu karate alapítója) is.

1935-ben végleg visszaköltözött Okinawara, ahol Naha városában telpedett le. Élete hátralevő részében kobudo tudását tökéletesítette, és összeállította a Matayoshi Okinawa Kobudo stílust, amit fia, Matayoshi Shinpou vitt tovább.

1947-ben 59 éves korában Okinawán hunyt el.

MATAYOSHI Shinko Mester Győjtötte össze, és foglalta egy rendszerbe az okinawai fegyveres harcművészeteket, ezért őt tartják nyilván az Okinawa Kobudó megalapítójaként.

Matayoshi Shinpou 10.Dan (1921-1997)

A legendás okinawai harcművészeti mester, Matayoshi Shinko (1888–1947) fia volt.

Annak ellenére, hogy Matayoshi Shinpou az Okinawai Karate elismert szakértője volt, legismertebbé az Okinawa Kobudo érdekében véghezvitt munkájával vált.

Matayoshi Shinpou születésétől (1921) a huszas évei közepéig apjától tanult fegyveres harcművészetet. A II. Világháború után Japánban, Kawasakiban oktatott kobudot.

1960-ban visszatért Okinawára, és Seiko HIGA (Goju Ryu stílusú) korábbi mesterének dojojában folytatta a karate tudásának tökéleteítését, és a karate oktatását. Az 1960-as években apja Matayoshi Shinko (Ko) emlékére alapított egy dojo-t, mejnek a Kodokan nevet adta. A Kodokan dojoban az okinawai fegyverek széles tárházát alkalmazza. Matayoshi Shinpo apja nyomdokán járva tovább folytatta a harcművészetek tanulmányozását. Okinawán Go Ken Ki néven ismerté vált (Wu Xian Gui) dél kínai harcművésztől sokat tanult, sok kínai “Karate” kata-t, valamint kobudo gyakorlatot sajátított el, amit látványos bemuatókon is kamatoztatott.

Az apja emlékére (ko), Kodokan néven nyitott kobudó dojot, Azért hogy az egész világgal megismertesse a kobudót, Rjúkjú Kobudó Szövetség néven nemzetközi szervezetet hozott létre 1970-ben, mely 1972-ben a Okinava Kobudó Szövetséggé alakult át (Okinawa Kobudo Renmei). Mivel mind a kobudóban, mind a karatéban 10-dik dan fokozatot érte el, Japánban megkapta az elképesztően ritka és magas kitüntetést, „Japán Élő Nemzeti Kincsei” közé tartozhatott, mint az okinavai harcművészetek és harci szellem élő megtestesítője. Életét annak szentelte hogy az Okinava Kobudót megismertesse az egész világgal. 74 évesen, 1997-ben halt meg. 1957-ben visszatért Okinawába, és folytatta oktatását Seiko HIGA (Goju Ryu stílusú) mester dojo-jában; aki gyermekkorában bemutatta Karate-nak.

1960-ban apja (Ko) emlékére nyitott egy Kobudo dojo-t, amelyet KODOKAN-nak neveztek. Annak érdekében, hogy a Kobudo szellemisége az egész világon terjedhessen 1970-ben létrehozta a Ryu-Kyu Kobudo Egyesületet, mely két év múlva All Okinawan Kobudo Renmei (Össz. Okinawa Kobudo szövetséggé alakult.

A Kobudo 10. és a Karate 10. Dan fokozata miatt a Japán császártól megkapta az -igen ritka- „Élő császári kincs” címet.

Az általa vezetett kobudó emblémájában a Sho dinasztia címerét: A három királyság (Hozukan, Chuzan és Nanazan) egyesülését szimbolizáló összefonódó háromágú keresztet, -a császár által adományozott császári jelkép- a jólétet szimbolizáló 18 szirmú arany krizantém öleli körbe.

1975-ben akkori elsőszámú tanítványát Kenyu Chinnent -aki haláláig visszajárt hozzá tanulni- Európába küldte a kobudo népszerűsítse érdekében.

Miután jelentős munkát végzett annak érdekében, hogy a Kobudo Japánon túl is ismertté váljon, 1997-ben 74 éves korában Okinawán halt meg.

Sensei Kenyu Chinen 9.Dan

Kenyu CHINEN mester 1944-ben egy Okinawa melleti kis szigeten, Ie szigetén született. 1959-ben, 15 éves korában kezdett érdeklődni a karate iránt. 1962-től Nahában a Shuguro Nakazato 10. Danos mester vezetésével Shorin Ryu karatét kezdett gyakorolni. Egy évvel később már MATAYOSHI Shinpou 10. Dan keze alatt kezdte tanulni a hagyományos Okinawa Kobudo-t. Később Sensei Matayoshi Shinpou elsőszámú tanatványává vált.

Látván nagy tanítási vágyát, mesterei európába küldték, hogy itt népszerűsítse a tradicionális okinawai harcművészeteket. Első látoagatását 1975 ben tette Franciaorságban, majd 1976-ban elhagyta Japánt, és Párizsba települt. Azóta nagy szeretettel adja át a két nagymestertől szerzett tudását.

Jelenleg 9.Danos HANSHI Karate fokozattal rendelkezik, Katsuya MIYAHIRA 10.Danos Shorin Ryu mester (1918-2010) tanítványaként - Aki CHIBANA és MOTOBU mester közvetlen tanítvánay volt. 9. Dan-os KOBUDO mesterként, az egész világon terjeszti a MATAYOSHI iskola tanítását. Az egyik legrégebbi és legmagasabb fokozatú Mester ebben a hagyományos iskolában, amely az “ősi fegyverek” szellemét tartja életben. CHINEN mester minden fokozatát a hivatalos japán szövetségektől kapta.

Amellett, hogy a Shorin Ryu karate és az Okinawa Kobudo Szövetség hivatalos képviselője Európában, létrehozta a WORLD OSHUKAI FEDERATION szövetséget, melynek székhelye Okinawán található és célja, hogy a világ minden tájáról összefogja az ő tanítását követő Karate és Kobudo tanítványokat.

Klubjaink

Magyarországon (egyelőre) a következő városokban elérhető az Oshukai Okinawa kobudo:

Szeretettel várunk mindegyik klubunkban, nem csak Kobudozni!

Látogass el az Oshukai Hungary hivatalos facebook oldalára is!

A honlap fejlesztés alatt áll!